Halcyon RB80
Menu Semiclosed Rebreathers

 

Dit artikel is alleen beschikbaar in het Nederlands en het Duits.



Artikel van Oliver Meise over de Halcyon RB80
Vertaling door Jens Bech

Gepubliceerd met toestemming van de auteur
Web: www.taucher.net
German version

 

Een Geniale Spaarpot.

 

Tja, waarom gaat het? Een spaarpot voor munten? Mooi niet! Dr. Reinhard Buchaly, bekend onder vele technische duikers en grot duikers, heeft een geniale halfgesloten rebreather met passieve gastoevoer ontwikkeld.

 

Het begon allemaal einde 1996 als een privé project zonder enige commerciële doelstelling. De op de markt bestaande rebreathers bleken niet in staat, of veilig genoeg voor uitgebreide exploraties van grotten op grotere dieptes met kilometers lange duikafstanden. Militaire apparaten waren niet beschikbaar, te duur of bleken tenslotte, qua constructie niet voor het gestelde doel geschikt. Er werd dus besloten om met behulp van een simulatieprogramma, ijkwaarden op te stellen voor een passieve, half gesloten rebreather. Het programma hiervoor schreef begin 1997 Bernd Aspacher op aanwijzing van Reinhard. De nieuwe rebreather constructie diende positieve eigenschappen en de kenmerken van de oude, beproefde rebreather types te koppelen aan nieuwe ideeën. Een beoogd doel was een duidelijk kleinere, compactere bouwvorm te ontwikkelen. Als model stond hier het oudere Halcyon-apparaat (Big Hall) en tevens het redundante rebreather systeem van Oliver Isler. Van de laatste werd de gedachte van de redundantie en geoptimaliseerde minimale contralong grootte overgenomen. Het belangrijkste veiligheidskenmerk diende echter het ontbreken van elektriciteit en elektronica te zijn. Door het contact met de constructeur van de DC55 rebreather werd de aandacht op de betekenis van de materiaaleigenschappen van de contralong gericht. Verder werd nog zeer veel aandacht besteed aan een ongecompliceerde constructie en een eenvoudige opbouw van de rebreather. Tenslotte was het model klaar.

 

Als we de 16 kilo zware rebreather (gevuld met ademkalk, en met gemonteerd mondstuk ademslangen en gasblok) uit elkaar halen, worden de hoofdcomponenten zichtbaar.

 

Rechts en links steken de ademslangen uit het –uit massief Delrin® gemaakte bovendeel van de rebreather. De slangen zijn van het beproefde en extreem stabiele Darling type. De slangen monden uit in het eveneens robuuste mondstuk met geïntegreerd Bailout systeem. De bailout handel is eveneens uit Delrin® gemaakt. De aansluitingen zijn doormiddel van een kleurcode rood en groen gemarkeerd.

 

De eigenlijke rebreather cilinder bestaat uit twee “trappen”’. Verder zien we op de afbeelding een neopreenmantel die voor extra warmte isolatie eroverheen getrokken wordt. Op de foto zien we de beide schroefwartels waarop het gasmengsel onder druk kan worden aangesloten. Beide “trappen”zijn met elkaar verbonden door rechte met de hand te bedienen spansluitingen. Als de sluitingen worden losgenomen kan het onder- en bovendeel van elkaar worden genomen.

In het bovenste gedeelte bevindt zich de scrubber met een volume van 3,5 liter.

 

In het onderste deel bevindt zich een “”contralong”in de vorm van een vouwbalg. Dit deel wordt van het bovendeel gescheiden door toepassing van O-ringen, filters e.d. In dit constructief op het onder deel zittende deel bevinden zich ook de aansluitwartels voor de toevoer van het gas. Hier wordt de kringloop naar toegevoerd.

 

Het onderdeel met de vouwbalg heeft nog enkele aardige kenmerken Afhankelijk van het gebruikersdoel kan de ontluchtingsverhouding door inbouw van een kleinere inwendige tegenlong (kleinere binnenbalg.) veranderd worden. De uitwendige gas afgifte (dump) en bescherming tegen overdruk in de balg wordt d.m.v. een ontluchtings ventiel geregeld.

 

In de afgebeelde toestand is natuurlijk nog geen duiken mogelijk. De voorraadgasflessen ontbreken nog. Die laten zich op een raamwerk, dat ook op de rebreather beschermd, links en rechts aanbrengen. Voor heel extreme doeleinden of missies kan men ook met twee van deze rebreathers gelijktijdig duiken. Begin Augustus 2001 werd in de Franse grot Doux de Coly en grotduik uitgevoerd over 5000 meter (daarmee de langste Europese onderwater grot). De duik vond met een dubbele RB80 plaats. Het gas uit op de rug gedragen flessen of uit stagebottles wordt via een gasblok, die met een D-ring aan de rechter schouder hangt, naar de rebreather geleid. De standaard configuratie bestaande uit riemen, backplate en wing kan hierdoor onveranderd worden gebruikt.

 

De beide gastoevoerleidingen naar de rebreather hebben een gelijk doel en zijn in het kader van redundantie dubbel aangebracht.

 

De natuurkundige gas afgifte verhouding ligt bij 1:10. Dit betekent in de praktijk een gasspreiding van ca 1:8. Verdere interessante kenmerken zijn de volautomatische condens afscheider. Een optie die bij duiktijden van 3 uur het regelmatig moeten bedienen van een handpomp overbodig maakt. Men kan bovendien een Drager Oxygauge plaatsen voor het bewaken van de partiele zuurstofdruk. De rebreather beschikt over een ingebouwd alarmsysteem. Dit bestaat uit de akoestische - en gevoelseigenschappen. Bij gas afgifte is een duidelijk geruis te horen. Dit geruis is dermate duidelijk dat het niet door een zoemend geluid van bijvoorbeeld een scooter wordt overvleugeld. De gas afgifte kan bij deze rebreather ook visueel door een buddy gecontroleerd worden.

Tenslotte is deze rebreather qua druk niet aan een diepte gebonden omdat alle delen zich aan beide zijden aan de omgevingsdruk blootstellen. Een ander veiligheidskenmerk is het aanbrengen van twee koppelingen voor de gastoevoer. Deze kunnen gescheiden afgesloten worden, bovendien kan over elk van de beide koppelingen het gas worden toegevoerd.

 

Deze aldus geconstrueerde rebreather werd vervolgens in de U.S.A. aan enige rebreather goeroes voorgesteld. Dat bleek noodzakelijk door het lidmaatschap van Reinhard Buchaly en Michael Waldbrenner van het W.K.P.P. project. Nadat JJ, RMC en George Irvine ermee gedoken hadden, was men er zo van onder de indruk dat Reinhard’s rebreather de nieuwe Halcyon rebreather werd.

Hij wordt bij Halcyon als RB80 op de markt gebracht, waarbij de letters op de initialen van de uitvinder slaan, en het getal 80 een aanwijzing is dat de grootte van de rebreather overeenkomt met een 80 cu/ft persluchtfles (ca 12 liter). De keuze van Halcyon is bovendien zeer passend omdat in het ontwerp al een Halcyon mondstuk met geïntegreerde bailout en een gas switchblok werden gebruikt. Naast de RB80 bestaan er ook nog enige toestellen met de aanduiding RB2000. Hierbij gaat het om prototypen van Reinhard. Geïnteresseerden voor een dergelijke rebreather moeten zich dus tot Halcyon wenden en kunnen daar dan voor $7885 US een rebreather aanschaffen. Bij de rebreather krijgt men ook nog een Pelican® transportkoffer en een gebruiksinstructie, ademkalk, een bailoutmondstuk en het switchblok voor de gasdistributie. Voordat men de rebreather echter overhandigd krijgt, moet iedereen bij GUE een speciaal op de rebreather afgestemde training volgen. Die kost dan nog een $1500 US. Een nu niet bepaald goedkoop genoegen dus. Het toestel en de bij GUE bekende solide opleiding mogen dat echter weer goed maken. Zou men reeds de training op de oude Halcyon rebreather gevolgd hebben dan vervalt de GUE cursus. Hier zou alleen nog een Upgrade cursus van $ 300,- US moeten worden gevolgd. Voor de rebreather bestaan nog verdere toebehoren die je bij Halcyon kan bestellen. Zo is er het MC systeem voor tussen de $ 457,- en $ 555,- US, dubbelset voor cilinders met speciale brug voor $ 500,-. Ook is een 300 bar brug leverbaar voor $ 254,-

Naast het nadeel van de voor iedereen hoge aanschafkosten, is in feite het grootste nadeel dat er geen dieptecompensatie is toegepast. Hiermee bestaat het gevaar voor hypoxie. Bij de RB80 werd deze keuze bewust gemaakt om te kiezen voor een vergrote gas afgifte voor het duiken tot dieptes van 20 meter. Omdat de RB80 om een  exploratie rebreather gaat. Met een correcte gas keuze is het echter geen probleem om met dit apparaat op geringe diepten te duiken. Waarschijnlijk is om deze reden de opleiding dan ook in handen van de GUE gelegd.

Met dank aan de heer Michael Waldbrenner, Reinhard Buchaly en Oliver Meise

November 2002

Janwillem Bech

Therebreathersite.nl

 

 

 

There is also a very nice site on the same subject here: http://www.dive-log.com/golemrebreathers/SCR/SCRTearDown.htm  

Top of page

Please sign my Guestbook